Fostul consilier al premierului pe probleme de politică externă, Nicu Popescu scrie pe blogul său că „Moldova nu-și poate permite să accepte oferta Rusiei. Prețul și riscurile politice ar fi prea mari, dar nici nu-și poate permite să o ignore".
Comentariul cercetătorului la Consiliul European pentru Relaţii Externe a fost făcut după ce ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a anunțat că Federația Rusă este gata să facă o reducere de 30% pentru Moldova la livrarea gazului, însă condiția e ca Chişinăul să renunţe la Pachetul Energetic al Uniunii Europene.
„În mai 2010 Ucraina a semnat acordurile de la Kharkiv prin care Rusia îi oferea Ucrainei o reducere de 100 de dolari la mia de cubi de metri de gaz natural (fără a schimba formula de pret la gaz) în schimbul prelungirii prezenței militare ruse din Crimeea, pana în 2042. Ucraina credea că prin semnarea acordurilor și-a rezolvat problemele și cu Rusia, și cu gazul. Nici pe departe. De atunci problemele Ucrainei au crescut. Nu știu cum a negociat Ucraina, dar ei plătesc pentru gaz cam tot atât cât Moldova (adica 400 de dolari)", comentează specialistul.
Citește comentariul integral
"Întreg demersul european al Moldovei are de suferit“
„Daca ținem cont de experiența Ucrainei, nu m-aș mira dacă în linii mari calculul Rusiei e aproximativ următorul: Moldova primeşte reducerea de 30%, dar prin retragerea din Comunitatea energetică europeană, întreg demersul european al Moldovei are de suferit. Treptat Moldova devine ceva mai izolată de UE, și mai vulnerabilă față de Rusia", mai adaugă Nicu Popescu.
„Retragerea din comunitatea energetică și renunțarea la angajamentele pe care Moldova și le-a asumat față de UE ar avea efecte negative pentru integrarea europeană a Moldovei pe toate dosarele, nu doar pe relația energetic. Parametrii unui «deal» cu rușii ar putea presupune amânarea implem