Ascensinea Chinei până la statutul de superputere a sportului mondial a fost construită pe un regim de antrenamente rigid, însă sunt semne că această abordare învechită va fi înlocuită cu una mult mai lejeră, care va permite viitorilor sportivi şi momente de relaxare.
Sistemul de inspiraţie sovietică în care autorităţile chineze îşi pregăteau viitoarele staruri a fost criticat de multe ori în trecut, pentru că educaţia şi confortul copilăriei erau lăsate în plan secund.
Lucrurile sunt pe cale să se schimbe, iar copiii talentaţi au început deja să aibă parte de un regim de antrenamente mai lejer.
În aceste condiţii, tinerii văzuţi ca mari speranţe pentru viitor, aşa cum este cazul lui Yu Zhengyang, trec mai uşor peste despărţirea de familii şi simt că îşi urmează cu adverărat propriile vise.
„Vreau să ajung la Jocurile Olimpice. Pot juca foarte bine tenis de masă şi acesta este visul meu. Pot câştiga medalia de aur”, a declarat Yu, un puşti de 10 ani care se antrenează deja de doi ani la Shichahai Sports School din Beijing, pentru AFP.
„Am încredere în forţele mele şi am venit aici pentru a exersa şi mai mult”, a adăugat cel care, de curând, a câştigat unul dintre cele mai importante turnee Under-12 din China.
În primul an la Shichahai, Yu a locuit singur într-un cămin al şcolii, dar apoi părinţii săi au venit de asemenea în Beijing, iar marea speranţă a tenisului de masă din China se simte mult mai bine.
„Îmi place şi mai mult acum că au venit părinţii mei. În weekend-uri, după ce-mi termin temele, am timp să mă relaxez şi să mă uit la televizor”, explică Yu.
China a început să-şi reconsidere atitudinea faţă de antrenamentele tinerilor sportivi după Jocurile Olimpice din 2008, la care asiaticii s-au clasat în fruntea clasamentului pe medalii.
Totuşi, o schimbare de aces