Au mai rămas câteva zile până când începe școala. Cu această ocazie, medicii atrag atenția asupra importanţei vaccinării copiilor, ținând cont că intrarea în colectivitate este un motiv de îngrijorare pentru părinți.
Pentru părinți, intrarea copiilor în colectivităţi, fie că vorbim despre creşe, grădiniţe sau şcoli, este asociată cu îmbolnăvirea micuților. Temerile lor sunt cât se poate de întemeiate, căci bolile pneumococice sunt foarte contagioase și reprezintă, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cea mai frecventă cauză a mortalităţii infantile din categoria bolilor ce pot fi prevenite .Bolile pneumococice sunt infecţii cauzate de o bacterie, numită Streptococus pneumoniae. Aceasta se poate găsi în mod normal în nazo-faringele copiilor sănătoşi, făcând parte din flora microbiană normală. În medie, jumătate dintre copii sunt purtători de pneumococ, portajul ajungând chiar la 80% dintre copiii înregistraţi deja în colectivităţi (grădiniţe, creşe ş.a.m.d.).Pneumococul este cu atât mai periculos, cu cât se transmite ușor către alte persoane prin tuse, strănut sau contact cu secrețiile respiratorii.
Pneumococul este o bacterie responsabilă pentru apariția unor boli precum otita medie acută, sinuzita, conjunctivita, pneumonia și meningita (ultimele două având un grad ridicat de mortalitate infantila). La nivel mondial, anual, pneumococul este responsabil pentru apariția a peste 14,5 milioane de episoade de boli pneumococice grave la copiii cu vârsta sub 5 ani. De asemenea, statisticile arată că, în lume, aproximativ 1 milion de copii cu vârsta sub 5 ani mor din cauza bolilor pneumococice.
Otitele, cele mai frecvente
Bolile pneumococice au o preponderenţă la grupa de vârstă 0-1 ani de aproximativ 25%, urmată de grupa de vârsta 1-14 ani (8%), 65 de ani şi peste (2,4%), cel mai puţin afectată fiind grupa de vârstă 15-64 ani (1,7%), arată un st