Poliţia a rămas din 20 iunie fără baza de date, întrucât cele două programe folosite pentru recunoaşterea facială şi identificarea amprentelor suspecţilor nu mai funcţionează, din cauza unor probleme tehnice, verificările fiind astfel îngreunate întrucât amprentele suspecţilor sunt comparate manual.
Programele Imagetrak şi AFIS 2000, folosite de criminalişti pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai funcţionează din 20 iunie, când a apărut o defecţiune la sistemul de alimentare care nu a mai putut fi remediată.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei, a fost făcută achiziţia pentru un nou sistem de alimentare, iar specialiştii lucrează la remedierea problemelor.
În lipsa celor două programe, poliţiştii sunt nevoiţi să compare manual fişele vechi cu probele pe care le găsesc la faţa locului în urma unei anchete, ceea ce îngreunează procedura. Ministrul de Interne, Mircea Duşa, spune că a alocat bani pentru repunerea în funcţiune a sistemului şi pentru îmbunătăţirea lui. Potrivit acestuia, sistemul se afla în dotarea Poliţiei Române din 2004.
Defecţiunea tehnică a bazelor de date a fost rezolvată, însă mai rămân defecţiunile de software ale programelor, la care specialiştii români şi cei ai firmei străine care a furnizat programele lucrează în prezent, a explicat pentru gândul Raluca Seucan, purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Române.
"Faptul că au existat aceste defecţiuni nu înseamnă sub nicio formă că Poliţia nu şi-a făcut treaba şi asta s-a văzut din numărul infractorilor prinşi şi trimişi în faţa instanţei. Într-adevăr, comparaţia amprentelor a fost îngreunată, dar s-a realizat în continuare. Orice aplicaţie informatică ce ne uşurează munca este binevenită, dar asta nu înseamnă că nu ne mai putem face munca fără ea", a spus Raluca Seucan, pentru gândul.
Întrebată de ce a durat aproape trei luni remedierea problemelor tehni