Preţul s-a majorat din cauza costurilor tot mai mari de producţie. Excepţie face carnea de vită
Majorarea preţurilor la cereale din cauza secetei a început să se vadă şi în preţul cărnii la producător. La raft scumpirea este însă mult mai mare, pe fondul dorinţei de profit a comercianţilor. La producători, cel mai mult s-a scumpit carnea de porc. Tudor Stanca, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, susţine că preţurile mai mari la cereale, cu circa 30%, în ultima lună au dus la scumpirea cărnii de porc cu 15-16%. Nici pentru următoarea perioadă, estimările nu sunt prea optimiste. Până la sfârşitul anului putem asista la încă o majorare de circa 5%.
"Preţul la carne creşte în fiecare săptămână, pe fondul scumpirii furajelor, care reprezintă până la 70% din costuri. Dacă la noi preţul a crescut cu 16%, pe piaţă va fi şi mai mult", spune Tudor. Crescătorii livrează kilogramul de carne de porc în viu cu 8 lei, faţă de 5,2 lei anul trecut. Şi la carnea de pui preţurile s-au mărit în ultimele săptămâni cu circa 5% la crescători. Un nivel insuficient însă pentru a acoperi costurile de producţie, spune Ilie Van, preşedintele patronatului din domeniu. "Probabil, vom creşte preţurile cu până la 15% în acest an", afirmă Van, care vorbeşte de preţuri mai mari cu 65% la cereale şi chiar 95% la şroturi în acest an raportat la 2011. La acestea se adaugă şi costurile mai ridicate la utilităţi (transport, energie electrică sau gaze), care se regăsesc în cheltuielile de producţie. Crescătorii de păsări livrează carnea de pui (carcasă) cu 7,8 lei pe kilogram. La raft, producătorii spun că majorarea este de cel puţin 20%.
Cu totul alt fel stau însă lucrurile la vită.
Vaca, ieftină doar la producător
Din cauza ofertei mari de animale, crescătorii primesc cu circa 30% mai puţin pe kilogramul de carne. Aceştia speră, însă, să