Repatrierile voluntare de romi din Franţa nu au adus rezultate mulţumitoare, spune într-un interviu la RFI ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. El declară în privinţa unor posibile repatrieri forţate că "există o legislaţie foarte clară, care trebuie respectată din punctul acesta de vedere". În opinia lui Orban, faptul că subiectul este adus la nivel european este un lucru "pozitiv". El mai precizează că "nimeni nu poate fi obligat să rămână într-o anumită ţară, într-un anumit loc".
Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, aflat în România, vorbea miercuri despre "eliminarea taberelor ilegale şi reconducerea cetăţenilor la frontiere, conducere forţată sau ajutată".
Leonard Orban spune că nu poate defini ce înseamnă conducerea forţată până la graniţe. "Nu pot să definesc în momentul de faţă exact ce înseamnă această conducere forţată până la graniţe. E de presupus că e vorba de repatrierea forţată a cetăţenilor din comunitatea romă", declară ministrul Afacerilor Europene.
Întrebat în ce condiţii se poate face repatrierea forţată a romilor din Franţa, Leonard Orban a răspuns: "Există nişte prevederi foarte clare. Vorbim de reguli care sunt aplicabile cetăţenilor europeni, cetăţenilor din UE. Există o legislaţie foarte clară, care trebuie respectată din punctul acesta de vedere. Să ne reamintim că acum câtva timp a fost o întreagă discuţie, aş spune chiar dispută, între autorităţile franceze şi Comisia Europeană în ce priveşte respectarea acestor reglementări comunitare. Comisia Europeană, ca şi anterior, va trebui să se pronunţe în ce măsură acţiunile autorităţilor franceze respectă această legislaţie sau nu".
Educaţia romilor este "esenţială"
Întrebat dacă în opinia sa programul de repatriere voluntară a romilor din Franţa a funcţionat, Leonard Orban a răspuns: "Rezultatele nu sunt mulţumitoare. Unii dintre cei