În data de 13 septembrie se sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România. Tot astăzi se împlinesc 164 de ani de la bătălia de la Dealul Spirii, un moment important în istoria pompierilor.
Începând cu anul 1953, pompierii români sunt sărbătoriţi în data de 13 septembrie. De asemenea, astăzi este marcat şi momentul eroic din 1848, când pompierii militari din Bucureşti au luptat împotriva otomanilor.
Bătălia din Dealul Spirii de la Bucureşti este considerată un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei de la 1848 şi prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829.
Mai multe coroane şi jerbe de flori au fost depuse la Monumentul Pompierilor Militari din Capitală în memoria celor căzuţi în lupta cu flăcările.
Pompierii au salvat România
În bogata carte a tradiţiilor de luptă ale pompierilor militari români s-au înscris şi alte glorioase pagini: pe timpul Războiului de Independenţă, când ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii au contribuit la recâştigarea suveranităţii României.
În momentele de cumpănă ale făuririi Statului naţional unitar român de la 1 Decembrie 1918 când, la retragerea armatei române în Moldova, corpul pompierilor a rămas în teritoriul vremelnic ocupat de inamic, îndeplinind în grele condiţii misiunea de apărare a vieţii oamenilor şi bunurilor împotriva incendiilor.
Pe timpul celui de-al doilea Război mondial, companiile de pompieri au intervenit eroic pentru stingerea incendiilor declanşate de bombardamentele inamice, atât în Valea Prahovei, cât şi în Bucureşti sau alte localităţi ale tării.
În confruntarea cu incendii devastatoare ori cu alte calamitaţi, pompierii au făcut de multe ori