Cercetătorii români din străinătate acuză Ministerul Educaţiei că nu a mai numit în Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare niciun om de ştiinţă care lucrează la universităţi străine.
„Faptul că s-a renunţat complet la membrii din străinătate prezenţi în vechile comisii, cercetători de o valoare recunoscută internaţional, contrazice în chip flagrant declaraţiile oamenilor politici în legătură cu necesitatea integrării României în circuitul ştiinţific mondial şi anunţă o nouă perioadă de izolare a cercetării româneşti”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Ad Astra, din care fac parte cercetători care lucrează la universităţi din România şi din străinătate .
Universitarii susţin că din noile comisii numite de Ministerul Educaţiei fac parte mai mulţi membri cu performanţă ştiinţifică extrem de scăzută, calculată după criterii precum : factor de influenţă sau număr de citări în reviste de top.
„Considerăm că stimularea excelenţei în cercetarea românească nu se poate realiza fără sprijinul efectiv al colegilor din diaspora, fără implicarea lor directă în procesul de reformă a cercetării româneşti”, arată cercetorii Ad-Astra.
Ei solicită ministrului Educaţiei reintroducerea în comisii a unor membri din diaspora, iar numirile să aibă loc pe baza unor criterii clare de valoare profesională.
Componenţa Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) - for care a dat primul verdict de plagiat în cazul premierului Victor Ponta -, a fost publicată vineri în Monitorul Oficial (MO), numărul de membri fiind mărit de la 21 la 44.
Organizarea şi funcţionarea CNATDCU sunt astfel reglementate printr-un ordin emis la 5 septembrie de ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
În Consiliul General al CNATDCU se află, în continuare, Marius