Datoria globala, care s-a acumulat intr-un ritm alert in ultimii ani, a reprezentat unul dintre principalele motive pentru declansarea crizei.
Datoriile mari au niste consecinte destul de grave. Astfel, cu cat un stat are mai multi bani de dat, cu atat administratia lui trebuie sa intervina mai mult in economie, pentru a reduce datoria, o modalitate foarte frecvent folosita fiind marirea taxelor.
In plus, aceasta datorie trebuie rostogolita la un interval de timp, iar daca operatiunea esueaza, atunci tara respectiva intra in criza si trage in jos si economiile vecine.
Cum a evoluat datoria globala in ultimii 10 ani
In septembrie 2012, datoria publica globala a ajuns la 48,8 trilioane de dolari, iar, in urma cu 10 ani, aceasta se cifra la 19,9 trilioane de dolari, ceea ce inseamna ca populatia globului este de 2,45 ori mai indatorata, fata de 2002.
Potrivit datelor Economist Intelligence Unit, pentru 2013 se estimeaza ca datoria publica va ajunge la 51,52 trilioane de dolari.
Cele mai indatorate natiuni sunt Statele Unite (11,1 trilioane de dolari) si Japonia (12,6 trilioane de dolari). Aceste super-puteri economice detin, in prezent, aproape jumatate din datoria totala a lumii.
Comparativ cu situatia de acum 10 ani, datoria SUA este de trei ori mai mare (3,43 trilioane de dolari, in 2002), iar cea a statului asiatic a crescut de doua ori (6 trilioane de dolari, in 2002).
Insa exista si tari care au reusit sa isi reduca dependenta de imprumuturi. Un exemplu in acest sens este Arabia Saudita, care si-a micsorat la mai mult de jumatate datoria de 191,75 miliarde de dolari din 2002, la 80,9 miliarde de dolari, in prezent.
Ce datorii are Romania
In anul 2002, Romania avea o datorie de 11,8 miliarde de dolari, la o populatie de aproape 22 de milioane de loc