Mult controversata problemă a distribuţiei căldurii pe orizontală în apartamentele craiovenilor are şi aspecte pozitive. Nu este vorba de scăderea facturii individuale, care rămâne de văzut dacă se va diminua sau nu. Unul dintre acestea ar fi dispariţia repartitoarelor, iar al doilea, scăderea costurilor facturii la căldură pe părţile comune, ştiut fiind câte nemulţumiri a iscat Ordinul ANRSC 343/2010. Aşa, craiovenii plătesc la această dată, pe lângă consumul individual, şi agentul termic din coloanele de încălzire care le traversează apartamentul, din caloriferele şi ţevile de pe casa scării şi din subsoluri.
Moartea repartitoarelor
Contorizarea individuală duce implicit la dispariţia repartitoarelor. În Craiova, tot mai mulţi abonaţi ai Termoficării au renunţat la sistemul centralizat, atât din cauza hibelor acestuia, cât şi din cauza repartitoarelor de costuri. Oamenii tremurau de frig în propria casă, fiindcă ţineau caloriferele închise, pentru ca indecşii de la repartitor să nu le umfle factura la întreţinere. Alții au dat dovadă de ingeniozitate şi fentau repartitoarele sau le scoteau de pe sursa de căldură. Contorizarea individuală are rolul să scoată aparatul de măsură la uşă, fără ca abonatul să mai poată influenţa în vreun fel măsurarea consumului. „Aparatul de măsură va fi pus la uşă. Acesta are rolul, să spunem, al repartitorului, dar la el nu se mai poate umbla. Este sigilat, iar citirea se face automat, prin unde radio. Într-adevăr, abonaţii noştri pot scăpa în acest fel de repartitoare“, este de părere directorul interimar al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Nicolae Degeratu.
Întrebaţi despre această situaţie, cei direct vizaţi, reprezentanţii firmelor de repartitoare din Craiova, susţin că este un subiect prea delicat şi nu este bine să-şi exprime acum un punct de vedere oficial.
Ţevile rase, consum comun redus