Cheltuielile intreprinderilor cu cercetarea si dezvoltarea (R&D) au fost afectate puternic de criza, aproape toate tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) inregistrand scaderi ale investitiilor care ar putea duce la un declin al inovarii si cresterii economice pe termen lung, arata un raport al organizatiei, publicat joi.
Raportul, "OECD Science, Technology and Industry Outlook" arata faptul ca, in 2009, cheltuielile intreprinderilor cu R&D au scazut cu o rata record de 4,5%, in tarile membre OCDE. Doar Franta si Coreea s-au abatut de la acest trend.
Recuperarea economica slaba din prezent este de asteptat sa continue sa ingreuneze cheltuielile firmelor cu R&D in viitorul apropiat, mai ales in tarile din Europa de Est si de Sud. De asemenea, potrivit raportului, si perspectivele pentru Franta, Germania, Marea Britanie si Statele Unite sunt incerte.
Unele sectoare s-au descurcat mai bine decat altele. Scaderile vanzarilor pentru firmele de inalta tehnologie (din industrii avioane, echipamente IT si medicale) au fost mai mici fata de cele inregistrate in industriile de tehnologie medie (ex: domeniul auto).
De asemenea, firmele mari de software si din sanatate au continuat sa isi creasca investitiile in R&D pe parcursul crizei.
In plus, raportul precizeaza ca, desi angajatii cu calificari inalte au fost mai putin loviti de criza in raport cu salariatii cu calificari reduse in criza locurilor de munca, numarul somerilor pe termen lung (persoane care se afla in somaj de o perioada mai mare de un an) a crescut in randul primei categorii, in special in Estonia, Grecia, Portugalia, Spania, Irlanda si SUA.
In sectoarele cu rate mai rapide de crestere, precum biotehnologie, aeronautica si IT, o perioada mare de somaj poate determina o pierdere a contactului persoanelor c