Scăderea constantă a numărului de locuinţe noi livrate pe piaţă în ultimii ani a subţiat cererea de materiale de construcţii. Pe lângă acest fenomen, producătorii mai trebuie să facă faţă scumpirii materiilor prime şi fluctuaţiei valutare, care vor determina creşteri de preţuri la produsele finite
Scăderea stocului de locuinţe noi construite la nivel naţional s-a accentuat în primul semestru al acestui an atingând 11%, faţă de 5% în perioada similară a anului anterior, potrivit datelor colectate de Institutul Naţional de Statistică. În prima jumătate a anului au fost dezvoltate 16.066 de locuinţe noi în România, cu 1.740 de unităţi mai puţin decât în semestrul întâi al anului 2011. În plus, 54,5% din acest stoc a fost construit în mediul rural, unde primează, de regulă, preţul în detrimentul calităţii. Chiar dacă regulile pieţei dictează, în asemenea situaţii, o creştere a preţului pe seama ofertei limitate, presiunea creditorilor forţează mulţi dezvoltatori imobiliari să ieftinească locuinţele pe care le construiesc pentru a evita falimentul. Din aceleaşi raţiuni au acţionat şi producătorii, care au operat creşteri de preţ pentru a rămâne solvabili, în condiţiile în care vânzările de materiale s-au redus anul trecut cu 7%-8%, până la circa 3 mld. euro, conform estimărilor Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.
Singurele materiale care au înregistrat uşoare scăderi de preţ, în prima jumătate a acestui an, au fost BCA-ul, plăcile de OSB, termosistemul şi învelitorile metalice. Dacă oţelul-beton îşi reglează preţul pe pieţele externe, în ceea ce priveşte preţul cărămizii, al materialelor lemnoase, al vopselei, al ţiglei sau al tâmplăriei termoizolante creşterile sunt puse în principal pe seama costurilor de producţie, dar au şi o componentă speculativă.
„Un lucru rămâne foarte îngrijorător, şi anume acela că sectorul d