Preţurile la conservele din legume şi fructe produse în ţara noastră urmează să crească cu până la 7%, începând cu 15 septembrie 2012, odată cu livrarea produselor din campania de toamnă, ne-a declarat domnul Aurel Tănase, preşedintele Patronatului din Industria de conserve din legume şi fructe "ROMCONSERV".
Majorarea se impune ca urmare a creşterii preţurilor la materia primă folosită de procesatori (n.r. creştere cauzată de producţia scăzută din acest an a fructelor şi legumelor, din cauza secetei), acesta nefiind singurul motiv pentru care firmele din industria conservelor cresc preţurile, ne-a mai spus domnul Aurel Tănase.
Reprezentantul "ROMCONSERV" ne-a explicat: "Cheltuielile unei firme din domeniu au crescut în ultimele luni cu circa 20%. Astfel preţul materiei prime folosite a crescut din cauza producţiei mici ca urmare a secetei din acest sezon, muncitorii în domeniu sunt din ce în ce mai greu de găsit şi forţa de muncă este mai scumpă, a crescut preţul energiei electrice, preţul la gaze, a crescut preţul combustibililor. Prin urmare, suportarea unui procent din valoarea totală a acestor creşteri reprezintă un efort foarte mare pe care procesatorii trebuie să-l facă în următoarea perioadă. Chiar şi aşa, nu încap creşteri mai mari de 5-7%, pentru a nu ieşi de pe piaţă. Preţurile vor creşte imediat după 15 septembrie, când încep livrările produselor din campania de toamnă".
* "Fabricile de conserve din România produc mai puţin de jumătate din capacitatea maximă de producţie"
În ultimii ani, fabricile din industria conservelor din legume şi fructe, prezente la nivel naţional, au realizat investiţii de ordinul milioanelor de euro în infractructură şi în echipamente, mărindu-şi astfel capacitatea de producţie, potrivit reprezentantului firmelor din domeniu. Chiar şi aşa, aceştia nu au putut exploata la maxim noua capacitate de producţ