BCR, cea mai mare bancă din sistem după active, mizează pe potenţialul uriaş al agriculturii româneşti şi astfel vine cu un pachet de finanţare pentru fermieri, atât pentru finanţarea activităţii curente, cât şi pentru a-i sprijini la creşterea productivităţii şi pentru a face faţă anilor secetoşi.
Conform unui studiu al BCR, România este pe cale să piardă 800 milioane euro din cauza recoltei slabe din 2012. Aproape jumătate din această pierdere ar fi putut fi evitată dacă agricultorii români ar fi avut sisteme adecvate de irigaţii în funcţiune. Dacă productivitatea s-ar situa la nivelul Uniunii Europene, România ar putea să îşi dubleze producţia agricolă, să îşi tripleze exporturile de produse alimentare şi să hrănească 4 ţări de mărimea României.
„Proprietăţile din România sunt slab echipate cu sisteme de irigaţii. Acesta este motivul pentru care lupta împotriva fenomenelor naturii este pierdută tot mai des, iar culturile tot mai sărace. Micro-întreprinzătorii au alternativa de a fuziona parcelele de teren în exploataţii agricole mai mari pentru a accesa mai uşor produse bancare de finanţare şi alte oportunităţi oferite de economia de piaţă”, a declarat Sorin Mititelu, Directorul Managementului Segmentelor de Retail BCR.
Pentru campania de toamnă din acest an, BCR oferă mai multe variante de finanţare pentru micii fermieri.
Creditul Apia
Este destinat finanţării nevoilor curente, constând de fapt în prefinanţarea subvenţiilor ce urmează a fi încasate de fermieri de la APIA.
În premieră, BCR oferă posibilitatea de amânare a rambursări creditului şi a dobânzilor, până la încasarea subvenţiei SAPS acordate de APIA. Totodată, pentru sume mai mici de 150.000 lei, BCR nu solicită garanţii reale.
Valoarea creditului poate merge până la 90% din suma de încasat de la APIA. Pentru acest credit BCR vine cu o dobândă variabilă, for