Folosirea cianurilor în exploatarea diverselor resurse minerale depinde de fiecare stat din Uniunea Europeană, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, aflat în vizită oficială la Bucureşti. Asta nu înseamnă neapărat interdicţii, a spus comisarul, dar există reguli comunitare care trebuie respectate.
Utilizarea mult condamnatelor cianuri este decisă de fiecare ţară din uniune, spune comisarul pentru mediu, iar în cazul României evident că hotărârea aparţine guvernului de la Bucureşti. Există însă, atrage atenţia Janez Potocnik, o legislaţie europeană care trebuie respectată, una legată de evaluarea impactului asupra mediului, iar uniunea are o legislaţie specifică în legătură cu mineritul, care a fost adoptată din cauza accidentului de la Baia Mare, din ianuarie 2000. La acea vreme, a fost vorba de o scurgere de ape încărcate cu cianuri, accidentul având loc la societatea Aurul SA, un joint-venture al companiei australiene Esmeralda Exploration şi al guvernului român.
Cianura deversată a afectat râurile Săsar, Lăpuş, Someş, Tisa şi Dunărea, înainte de a ajunge în Marea Neagră. Apele poluate, în special Tisa şi Dunărea, au provocat moartea unei mari cantităţi de peşte în Ungaria şi în Iugoslavia. Accidentul a fost considerat unul dintre marile dezastre ecologice din Europa de după Cernobâl. Aşa că Uniunea Europeană s-a mobilizat şi a emis o serie de norme stricte în domeniul folosirii cianurilor în minerit. Revenind la declaraţiile comisarului european pentru mediu, Janez Potocnik a spus că orice activitate economică, mai ales dacă are la bază cianura, trebuie să fie făcută integral în siguranţă. "Asta încercăm să facem întotdeauna cu întreaga noastră legislaţie.
Asta înseamnă că nu este suficient doar să urmăm aceşti paşi, e important, de asemenea, ca mai târziu, prin inspecţii, să monitorizăm cu regularitate. Noi nu avem ne