România solicită Comisiei Europene să ia în calcul prin noua Politică Agricolă Comună o suprafaţă agricolă de 12 milioane de hectare pentru care se calculează alocări financiare, faţă de 7 milioane de hectare, cât s-a stabilit la aderarea în UE, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"România are câteva solicitări pentru Politica Agricolă Comună. Ce cred că ar fi bine ca România să obţină? Un pachet mult mai mare, mult mai bun. România şi-a exprimat dorinţa de a se recalcula alocarea financiară prin luarea în calcul a unei suprafeţe agricole ceva mai mari. În momentul aderării, pentru România a fost luată în calcul o suprafaţă agricolă de 7 milioane de hectare, dar noi an de an am plătit între 8,6 şi 9,6 milioane de hectare", a afirmat ministrul Agriculturii la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.
El a afirmat că având în vedere potenţialul României, Guvernul solicită ca în noua Politică Agricolă Comună, pentru perioada 2014-2021, să se calculeze o suprafaţă agricolă de 12 milioane de hectare.
"Pe de altă parte, există dorinţa ca plata care se va acorda pe suprafaţa din 2014 să crească. În momdntul de faţă, România se află la 75% ca sumă de referinţă din media Uniunii Europene vis-a-vis de plăţile pe suprafaţă", a menţionat ministrul.
El a explicat că în România un fermier primeşte 180 de euro pe hectar, dintr-o medie europeană calculată de 270 de euro pe hectar.
Propunerea iniţială, agreată prin tratatul de aderare, este ca în 2016 România să ajungă la 90% din media UE.
"Propunerea noastră este ca la 1 ianuarie 2014 suma primită să crească cu două treimi din diferenţa de până la 100%. Ne dorim ca într-o perioadă cât mai scurtă de timp România să recupereze acea diferenţă care creează un dezavantaj competiţional vis-a-vis de fermierii din UE", a mai afirmat Constantin.
România solicită Comisiei Eu