Vincon Vrancea a prezentat, ieri, cele mai bune şi mai scumpe vinuri pe care le-a obţinut în ultimii ani.
La Crama de la Cîrligele, preşedintele Vincon, Luchi Georgescu şi directorul general, oenologul Georgel Costache au adus în faţa jurnaliştilor cinci vinuri grupate sub brandul Ambrosio. Este vorba despre un vin medaliat la a 19-a ediţie a Concursului Mondial Bruxelles, derulat anul acesta la Guimaraes, în Portugalia, respectiv Muscat Ottonel 2011. Produs în podgoria Panciu, unde Vincon are 39 hectare de Muscat Ottonel, acest vin sec păstrează aroma naturală foarte fină a soiului, iar calităţile i-au fost recunoscute de oenologi.
Al doilea vin din gama Ambrosio este o Tămâioasă Românească, din 2008, produsă la Huşi. Acestora li se adaugă binecunoscutul şi multipremiatul Merlot din 2008, dar şi o Fetească Neagră, tot din 2008. Deşi nu a fost prezentat la niciun concurs de vinuri, Feteasca neagră din 2008 este considerat un vin extraordinar, de la care Vincon aşteaptă multe medalii internaţionale. De altfel, Feteasca Neagră, alături de Şarba, sunt cele două vinuri preferate ale preşedintelui Vincon, Luchi Georgescu. Cele două vinuri, Merlot şi Fetească Neagră din gama Ambrosio sunt produse în podgoria Cîrligele, unde Vincon deţine o cramă cu cele mai moderne dotări din România.
Al cincilea vin este „regele vinurilor roşii“, un Cabernet Sauvignon, din 2008, produs tot al podgoriei Coteşti. Vinurile roşii Vincon sunt învechite prin metoda de maturare la „barique”, identică cu cea folosită la Bordeaux, dar realizată în butoaie de stejar produse în România. Ulterior, vinurile sunt păstrate circa doi ani şi jumătate la învechire în sticle. Vinurile din gama Ambrosio nu vor fi găsite în supermarket-uri, ele fiind destinate doar magazinelor de specialitate şi HORECA. „În maxim două luni vom face lansarea oficială şi vom pune vinurile pe piaţă“, a expli