Mesajele contradictorii trimise de guvernul Frantei ar putea complica rezolutia problemei puse de integrarea rromilor, noteaza cotidianul francez Le Figaro.
Intr-un articol cu titlul "Rromii: Riscurile dublului discurs guvernamental", Le Figaro intreaba "cati rromi sunt in Franta?".
"15.000 este numarul, potrivit asociatilor care ii sustin pe rromi si Guvernului care le asculta", continua sursa citata.
Insa Claude Gueant, fost ministru de Interne in perioada lui Nicolas Sarkozy, foarte familiarizat cu problema rromilor, este de parere ca "acesti migranti sunt mult mai numerosi". Potrivit lui Geuant, 15.000 de rromi se afla numai in regiunea pariziana.
In Paris, 10 la suta dintre plangerile plenale au legatura cu romanii, dintre care jumatate sunt minori. In plus, numarul de cetateni romani implicati in crime si delicte a crescut cu 70 la suta, in doi ani - 20.000 de cazuri in 2011, fata de 12.000 in 2009.
In vara anului 2010, Nicolas Sarkozy a facut o legatura intre un anumita forma de delincventa si explozia de tabere ilegale de romani, bulgari, maghiari si slovaci, aproape pe tot cuprinsul tarii - un mesaj de adevar pentru un partid de dreapta, "o stigmatizare" rusinoasa pentru stanga.
Ministrul de Interne, Manuel Valls, a denuntat insa in mod clar strategia de "tap ispasitor", precizand ca nu trebuie cautati unici vinovati pentru "bolile societatii noastre" si ca "unii nu vor fi montati impotriva celorlalti". Acest lucru nu l-a impiedicat insa sa continue politica predecesorilor sai. "Dar cu ce rezultate, in final?", intreaba Le Figaro.
"Romanii au spus: 'Rromii care au fost trimisi in tara revin in Franta la pas'", se mai arata in articol, autorul notand ca, avand in vedere ritmul deportarilor, problema ar fi trebuit sa fie rezolvata de mult timp. Insa Le Figaro critica "limbajul