Agenţia pentru Protecţia Mediului a organizat ieri o demonstraţie privind folosirea uleiului ca şi combustibil
Uleiul folosit la pregătirea preparatelor din bucătărie poate fi utilizat ca şi combustibil pentru încălzirea clădirilor. O firmă din Ungaria a prezentat în cursul zilei de ieri o instalaţie experimentală prin care uleiul uzat vegetal este folosit în acest scop. Instalaţia costă între 15.000 şi 30.000 de euro şi poate fi achiziţionată de administraţiile publice locale, prin accesări de fonduri europene. La această prezentare a participat viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, respectiv inventatorul catalizatorului, Tibor Sarjadi.
Uleiul folosit la pregătirea preparatelor din bucătărie se poate transforma într-un potenţial pericol pentru sănătate şi mediu. În acest sens, APM Satu Mare a organizat ieri în Parcul industrial Holrom din Vetiș o prezentare a modului de valorificare a uleiului uzat printr-o tehnologie nouă prezentată de o firmă din Ungaria. La demonstraţie au participat autorităţi publice locale, reprezentanţi ai ONG-urilor, agenţi economici şi alţi cetăţeni interesaţi. Instalaţia prezentată de reprezentanţii din Ungaria este de fapt un catalizator care realizează căldură, asemănător centralelor industriale, de 1.200 de grade, folosind uleiurile vegetale uzate. Pentru încălzirea unei suprafeţe de 1.200 de mp, catalizatorul consumă aproximativ 12 litri pe oră, ceea ce ar însemna un consum de 120 litri pe zi. Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare sunt optimişti, declarând că în viitorul apropiat se vor instala în municipiu puncte de colectare a uleiului uzat, unde sătmărenii să îl depună.
Prezent la demonstraţia de la Vetiş, viceprimarul municipiului Radu Roca a declarat că este o alternativă pentru reducerea co