Bancherul central isi invarte foile de hartie, aranjandu-si-le intr-o ordine pe care doar el o cunoaste. "Nici noua nu ne e clar in acest moment", spune el. Noi tinem legatora cu BCE, desi propunerile au venit din partea Comisiei. Asteptam sa vedem cum anume se vor aplica aceste propuneri, spune oficialul BNR, stergandu-si ochelarii ca dupa o munca ce-i lasase lentilele in ceata. Totusi, daca e sa fim pragmatici, BCE nu poate supraveghea 6000 de bani, cate opereaza in prezent- e un volum prea mare de informatie, mai apreciaza el. Comisia Europeana a propus recent un proiect legislativ pentru aplicarea unui sistem unic de supraveghere bancara in zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Bancii Centrale Europene (BCE). Ce inseamna asta pentru Romania?
HotNews.ro a adresat intrebari atat oficialilor BCE cat si celor ai Comisiei pentru a incerca sa lamureasca aceasta chestiune.
Bancherii comerciali nu sunt nici ei mai putin dumeriti de cum anume se va aplica acest proiect. "Am inteles ca deja unele state s-au opus, in vreme ce altele au solicitat un ragaz de timp ca sa isi exprime parerea. Totul provine de la o lipsa de incredere in ceea ce se petrece in zona financiara", spune si seful unei importante banci comerciale. Tuturor le e teama ca toti acesti bani care se pompeaza in banci, ar putea ajunge in anumite gauri negre de unde nu ar mai putea fi recuperati, spun ei, fara sa nominalizeze in mod expres Grecia. Si atunci se cauta un mecanism mai transparent de control al banilor, mai adauga presedintele bancii. Dar - mai precizeaza el- la nivel european- exista mai multe standarde greu de unit intr-un criteriu unic si obiectiv. Ai standardele Basel III, ai cele ale Autoritatii Europene- EBA, mai ai si altele pe care trebuie sa le armonizezi....asteptam sa vedem ce urmeaza. Din cate stim, cei de la Supraveghere din BNR (Nicolae Conteza- n.red) s