Politia Romana nu mai are acces la bazele de date cu amprentele si fotografiile suspectilor, fiind silita de aproape trei luni sa le verifice manual. Programele Imagetrak si AFIS 2000, folosite pentru identificarea persoanelor suspecte, nu mai functioneaza inca din 20 iunie, cand a aparut o defectiune la sistemul de alimentare, transmit televiziunile de stiri. Sursa imagine: stirileprotv.jpg
Reprezentantii Politiei au asigurat ca fost facuta achizitia pentru un nou sistem de alimentare si ca specialistii lucreaza la remedierea problemelor. Pana cand lucrurile revin la normal, mii de dosare nu se pot insa finaliza, deoarece politistii nu mai pot verifica amprentele suspectilor. In acelasi timp, amprentarile nu mai pot fi introduse in sistem.
In absenta programelor Imagetrak si AFIS 2000, politistilor nu le ramane decat sa compare manual fisele vechi cu probele pe care le gasesc la fata locului in urma unei anchete, ceea ce ingreuneaza mult procedurile.
Ministrul de Interne, Mircea Dusa, a confirmat la Realitatea TV ca cercetarile politistilor sunt ingreunate din cauza nefunctionarii sistemului informatic de amprentare. "Cercetarile organelor de cercetare penala sunt ingreunate pentru compararea amprentelor sau a imaginilor faciale. Se face manual pe baza fiselor de evidenta. Aceasta situatie am gasit-o cand am venit in minister si am facut eforturi pentru a aloca bani pentru punerea in functiune a sistemului si pentru a perfectiona sistemul", a spus Mircea Dusa.
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tuturor suspectilor inregistrati la nivel national, respectiv inaltime, greutate, culoarea ochilor, a parului si semne particulare, cum ar fi tatuaje, cicatrice.
Programul Imagetrak este cea mai complexa baza de date a Politiei Romane si contine datele particulare ale tutur