Fără surpriză, Curtea constituţională a Germaniei a validat Mecanismul European de Stabilitate, lăsând astfel monezii unice un viitor. Însă doar cu condiţia ca Germania să-şi dea acordul la orice posibilă creştere a taliei fondurilor de salvare. Iată primele reacţii ale presei germane.
sursa: presseurop.eu
După două luni de deliberări, Curtea constituţională a respins recursurile formulate de adversarii germani ai euro. Germania va fi astfel ultima ţară care va ratifica Mecanismul European de Stabilitate. Care, în fine, va putea intra în vigoare în 8 octombrie. “Pieţele respiră”, dezvăluie Financial Times Deutschland, în timp ce Spiegel-Online consideră că decizia este “un revers arătat euroscepticilor“.
Decizia afirmă astfel: crearea Mecanismului European de Stabilitate, fonduri de salvare cu durata nedeterminată, este autorizată, însă angajamentul financiar care îl însoţeşte nu poate fi depăşit fără acordul Parlamentului german.
Pentru Süddeutsche Zeitung, cotidianul liberal de stânga din München, problemele esenţiale rămân totuşi suspendate: sigur, judecătorii au dat liberă cale pentru MES, dar au pus între paranteze orice alte întrebări care s-ar referi la răscumpărarea nelimitată a datoriilor publice de către BCE:
verdictul de la Karlsruhe nu este un progres nici pentru Europa, nici pentru Germania, nici pentru democraţie. El eludează marile probleme. Ar fi trebuit să fie o judecată de fond, dar îi este frică de fond. Ca adeseori când e vorba de Curtea Constituţională, când în cauză este Europa, verdictul este în formă de “da, dar”. Doar că, de această dată, “da” este la fel de slab ca “dar”. [...] Judecătorii încearcă să plafoneze angajamentul financiar al Germaniei la 190 de miliarde de euro, ştiind că acest lucru nu are cum să meargă. Iar dacă soluţia nu e viabilă, este pentru că acest capac pe care vrea să-l pu