Defecţiunilor apărute la bazele de date ale Poliţiei Române, apărute încă de acum trei luni, dau bătăi de cap oficialilor Ministerului Adminitraţiei şi Internelor (MAI). Cele mai importante baze de date a amprentelor, a maşinilor furate şi a ADN-ului au fost afectate. Reprezentanţii firmei care a implementat sistemul AFIS au fost chemaţi la o întâlnire cu oficialii MAI pentru remedierea situaţiei.
La sediul MAI are loc, astăzi, o întâlnire între oficialii români şi reprezentanţii firmei franceze SAFRAN, cea care a implementat în ţara noastră baza de date a amprentelor, AFIS. Şeful Departamentului Schengen din cadrul MAI, chestorul Marian Tutilescu a precizat pentru EVZ că e o întâlnire programată şi nu una „de urgenţă", în cadrul căreia au loc negocieri pentru remedierea situaţiei, până în luna decembrie. Dacă această situaţie nu va remediată în timp util, România riscă să nu îşi poată îndeplini obligaţiile asumate prin Tratatul de la Prüm, denumit şi Schengen III.
„Au fost afectate cele trei baze de date AFIS, referitoare la amprente, cea referitoare la ADN şi Eucoris, referitoare la evidenţa autoturismelor. Ultimele două au fost remediate însă pentru sistemul AFIS au loc negocieri pentru a nu ne pune doar o interfaţă, ci pentru a funcţiona la parametrii optimi, să nu mai avem probleme de acest gen pe viitor. Sunt negociate sumele atât pentru remediere cât şi pentru interfaţă", a precizat chestorul Tutilescu.
Practic, susţine oficialul MAI, cele trei baze date sunt obligatorii pentru ţara noastră, aşa cum este prevăzut în tratatul de la Prüm. România este unul dintre statele semnatare a acestui tratat la care nu au aderat, însă, toate statele membre Schengen. „Prin tratatul de la Prum s-a stabilit ca poliţiştii din statele semnatare să aibă o bază comună pentru depistarea infractorilor şi a infracţiunilor. Deocamdată, funcţionarea acestor baze nu sunt