România trebuie să aibă un proiect naţional pentru aderarea la euro. Iată ce declară la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Reacţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu a spus joi seară la Palatul Cotroceni că nu avem nici un motiv să modificăm ţinta de intrare în zona euro în 2015.
Adrian Vasilescu precizează că BNR nu a abdicat niciodată de la obiectivul euro 2015. "Eu mă bucur că preşedintele României a dat un asemenea mesaj. Banca Naţională nici o clipă nu a abdicat de la acest ţel: intrarea în euro în 2015. BNR judecă realist, în sensul că nu a spus nimeni niciodată, nici o voce de la Banca Naţională că vom intra în euro, că vom fi pregătiţi, ăsta ar fi un angajament prea mare. Este o ţintă şi un ţel: euro 2015. România nu are un program, planuri cincinale nu mai avem şi ţara nu şi-a făcut un program de dezvoltare, iar euro este un astfel de program", spune consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.
"Ce se întâmplă la această oră în Europa? O criză profundă şi voci importante din Uniunea Europeană au spus chiar zilele trecute că această criză este departe de a se fi terminat. Iar criza asta are cap de afiş două probleme: deficitul bugetar şi datoria publică. Ei bine, ambele aceste probleme sunt între criteriile de intrare în zona euro. Ca să adere la euro, o ţară trebuie să aibă un deficit bugetar care să nu depăşească 3%. Bine, acum sunt încă criterii în plus, cu deficit fiscal, deficit cvasi-fiscal. Problema este limpede: deficitul sub 3% şi datoria publică sub 60%. Astea sunt criterii pentru zona euro. Or când criza loveşte în primul rând în aceste direcţii, este foarte important ca o ţară ca România, care are foarte multe probleme şi are foarte multe necazuri, să-şi propună câteva criterii cu care să meargă înainte. Astea două sunt foarte importante. Cursul de schimb e un alt criteriu, stabilitatea cursului de schimb.