Membrii comisiei de doctorat a prim-ministrului Victor Ponta "nu pot fi sanctionati pentru ca, la momentul sustinerii tezei, nu existau prevederi in acest sens, cum exista acum (limitate si acestea) in Legea nr. 1/2011: retragerea dreptului de a mai fi indrumator de doctorat etc.; pentru membrii comisiei nu exista nici acum astfel de dispozitii", au declarat pentru HotNews.ro reprezentantii Universitatii din Bucuresti (UB). Raspunsul vine dupa ce UB a facut publica expertiza stiintifica a tezei de doctorat semnata de prim-ministrul Victor Ponta. Concluzia expertizei: teza de doctorat a lui Victor Ponta "este un plagiat vadit".
Raportul de expertiza stiintifica publicat miercuri, 12 septembrie, de Universitatea din Bucuresti a fost realizat de trei specialisti in drept, "personalitati de talie nationala si internationala, la solicitarea rectorului Universitatii din Bucuresti", fiind vorba despre prof. dr. Simina Tanasescu - Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg, conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand - prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII. UB a anuntat inca din momentul in care s-a autosesizat in cazul Ponta ca va prezenta analiza Comisiei de Etica (care a decis ca Victor Ponta a plagiat), precum si o analiza de continut, a unor experti in drept.
Iata un fragment din raportul de expertiza tehnica:
"In principiu, este de responsabilitatea juriului in fata caruia teza de doctorat e sustinuta - si mai ales a membrilor raportori din juriu, insarcinati sa se pronunte asupra autorizarii de sustinere publica a tezei - sa verifice respectul acestor doua exigente (originalitatea tezei si caracterul personal al muncii doctorandului - n.red.). In caz de <