Produsele care sunt declarate de producători ca fiind "sănătoase" vor fi însoţite şi de avertismente cu efectele adverse.
Din 14 decembrie, orice produs destinat consumului uman care este prezentat ca fiind sănătos sau nutritiv va avea şi o etichetă specială.
Pe ea vor fi prezentate clar motivele pentru care acesta este bun de mâncat, dar şi efectele adverse. Cele mai lovite de această măsură sunt iaurturile probiotice, anumite tipuri de pâine şi produse din industria farmaceutică.
"Altfel spus, nu va mai fi posibilă folosirea de menţiuni de sănătate sau nutriţionale fără explicaţiile complete oferite de lista menţiunilor de sănătate şi nutriţionale aprobate, listă ce poate fi consultată pe siteul Comisiei Europene", ne-a precizat Romulus Moise, expert al Centrului European al Consumatorului (ECC).
Printre tipurile de pericole ce vor trecute pe etichete pot fi riscul de sufocare cu produsul în cauză şi ameninţarea de creştere a colesterolului. "Aceste menţiuni de sănătate sau nutriţionale nu sunt obligatorii a fi înscrise pe eticheta oricărui produs. Dar dacă un producător va dori să le folosească, atunci ele trebuie înscrise conform listei aprobate", ne-a mai declarat expertul de la ECC.
Info: Gabriel Spanache
Ce alimente nu au nevoie de noile etichete
Modificările sunt impuse producătorilor români şi celor din restul statelor membre ale Uniunii Europene prin Regulamentul 432/2012. "Prin această iniţiativă legislativă se stabileşte o listă de menţiuni de sănătate permise, înscrise pe produsele alimentare", au explicat şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.
Mai exact, un producător de pâine, pateuri sau gemuri poate alege dacă să-şi prezinte publicului produsul ca fiind sănătos sau nu.În cazul primei opţiuni, va trebui ca alimentul să fie însoţit de noua etichetă.
În cazul celei de-a doua opţiuni, eticheta nu se s