Sunt pregătite școlile din județul Alba pentru primirea elevilor, pe 17 septembrie? Aceasta a fost tema unei conferințe de presă ce a avut loc vineri, 14 septembrie, la sediul Instituției Prefectului județului Alba. Au participat reprezentanții instituțiilor care sunt implicate în acțiunile de control efectuate la școli înainte de începerea anului școlar, prefectul Dan Simedru, subprefectul Cornel Murg, directorul DSP, Horea Timiș, inspectorul general al IȘJ Alba, Dorin Sandea și reprezentanții IPJ Alba, comisar șef Laurențiu Crișan, subcomisar Sorin Cioancă, subcomisar Dorin Davidaș și inspector principal Fulgușoara Enache.
După ce au fost verificate câteva unități de învățământ din județ, prefectul Dan Simedru a conchis că „putem spune că avem de-a face cu o situație echilibrată, în care școlile sunt pregătite în cea mai mare măsură, în condiții bune și foarte bune, însă mai sunt lucruri de făcut, în special în ceea ce privește autorizațiile sanitare de funcționare a acestora”. De asemenea, o problemă constatată de prefect a fost lipsa personalului auxiliar din școli (șoferi, îngrijitoare, bucătărese), pentru care a solicitat Guvernului deblocarea a 200 de posturi.
Directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, Horea Timiş a precizat că, din totalul celor 560 de școli din județul Alba, 306 sunt autorizate, pentru 75 autorizarea a fost respinsă, iar restul se află în curs de autorizare. „Un lucru pe care l-am găsit în majoritatea școlilor cu probleme și pentru care am lăsat avertismente au fost lipsa apei potabile, lipsa pavimentelor, zugrăveală degradată, mobilier degradat, lipsa cursurilor de igienă. Ce este foarte important este că 90,5% dintre elevi învață în școli autorizate sanitar”, a declarat Horea Timiș.
Inspectorul general șef al IȘJ Alba, Dorin Sandea, a prezentat situația numerică a învățământului din județul Alba: din 55.279 el