Pentru că frontul economic din Europa este "îngheţat" de criza datoriilor suverane şi recesiune, Rusia deschide acum noi drumuri spre Orient, făcând astfel pregătiri pentru o expansiune comercială de 100 miliarde dolari, bazată pe agricultură şi energie. Frontul de Est este, însă, dominat de departe de China, pe care Moscova o percepe ca o ameninţare, dar pe care deocamdată o vrea ca aliat.
Preşedintele rus Vladimir Putin, care urmăreşte o creştere mai rapidă a economiei şi a investiţiilor, vede în cele 21 de ţări membre ale organizaţiei Cooperarea Economică Asia-Pacific (APEC) cel mai bun pariu pentru a impulsiona expansiunea globală a Rusiei, scrie BusinessWeek.
"Vrem ca în zece ani volumul schimburilor noastre comerciale cu statele din APEC să fie mai mare decât cu Uniunea Europeană", a spus vicepremierul rus Igor Şuvalov în deschiderea summit-ului APEC de săptămâna trecută, găzduit pentru prima oară de Rusia, la Vladivostok. UE este, în prezent, cel mai mare partener comercial al Rusiei.
Guvernul rus a cheltuit peste 20 mld. dolari ca să pregătească acest oraş portuar pentru summit, construind un aeroport, o nouă autostradă, o staţie de epurare şi cel mai lung pod suspendat cu cabluri din lume. Numele Vladivostok s-ar traduce prin "conducătorul Estului".
"Putem învinge tendinţele negative doar mărind volumul comerţului (...) şi impulsionând fluxurile de capital. Este important să urmăm principiile fundamentale ale pieţelor deschise şi comerţului liber. Prioritatea este să prevenim protecţionismul în orice formă. Trebuie să construim poduri, nu ziduri", le-a spus Putin celorlalţi şefi de state şi de guverne.
Preşedintele rus are în faţă o misiune grea, având în vedere că relaţiile comerciale cu ţările APEC nu depăşesc 100 mld. dolari anual, în timp ce schimburile cu UE se situează la 320 mld. dolari pe an, aproximativ jumătate din