* O afecţiune gravă, ce poate fi ţinută sub control cu preparate din plante *
Există numeroase persoane care acuză dureri de cap, ameţeli, tulburări de vedere, zgomot sau ţiuit în urechi, aritmii, dureri în zona pieptului, sângerări nazale, oboseală. Cel mai adesea, cauza tuturor acestor neplăceri este hipertensiunea arterială (HTA). Din păcate, adesea ignorăm puţinele simptome precoce ale bolii şi permitem hipertensiunii să îşi continue acţiunea. În faza ei incipientă, hipertensiunea nu este însoţită de semne clinice foarte clare. Chiar dacă din când în când apar simptome ale bolii, ele nu au o intensitate atat de mare încât să ne trimită la medic. Diagnosticul de hipertensiune se stabileşte măsurând cu ajutorul tensiometrului tensiunea arterială. Dar nu este suficientă o singură valoare crescută pentru a se putea aprecia corect dacă hipertensiunea este prezentă sau nu. Sunt necesare cel puţin două măsurători la diverse intervale de timp.
Tensiunea arterială are două componente:
- tensiunea arterială sistolică (valoarea mai mare) care reprezintă presiunea generată în timpul contracţiei cardiace, pentru a pompa sângele de la inimă spre celelalte organe;
- tensiunea arterială diastolică (valoarea mai mică) care reprezintă presiunea la nivelul vaselor sanguine în momentul în care inima se relaxează (se umple cu sângele venit din restul corpului).
Dr. Buşneag Daniela
Tensiunea arterială se măsoară în milimetri coloană de mercur şi este considerată normală, atunci când valoarea sistolică este mai mică de 135 mm Hg, iar cea diastolică, mai mică de 85 mm Hg.
Reducerea valorilor tensiunii arteriale se face prin trei mecanisme combinate:
- hipotensor, prin efect vasodilatator coronarian şi periferic, cardiotonic, calmant, sedativ asupra sistemului nervos simpatic;
- diuretic, prin eliminarea apei în e