Pe timp de criză, unii vrânceni îşi rotunjesc veniturile obţinute din pensie scoţând la tarabă murături gata făcute.Se vând ardei la oţet, castraveţi şi varză murată, hrean la oteţ şi frunză de viţă pentru sarmale. Fiecare precupeaţă din piaţă are secretul ei pentru murăturile pe care le scoate la tarabă. Totul se face cu migală şi cu simţ de răspundere astfel încât clientul să fie mulţumit şi să mai vină. Cei mai vechi precupeţi stau pe piaţă de 10-15 ani, iar unii spun că se trag din familii de grădinari şi au învăţat arta conservării legumelor, din tată în fiu. Alţii au transformat bucătăria de la bloc în cameră de producţie unde fac conserve pentru familie şi pentru piaţă.
Cele mai colorate şi parcă mai pline de personalitate tarabe din Piaţa Moldovei sunt ale precupeţelor care vând murături gata făcute. Ardeii iuţi stau aliniaţi frumos în bidoane de diferite dimensiuni, făcute pentru fiecare buzunar în parte. De la ardeii foarte iuţi care îţi iau gura foc, pentru cei cărora le place iuţeală, până la cei mai puţin iuţi, care te mai lasă să respiri după prima înghiţItură, toţi îşi aşteaptă parcă în poziţie de drepţi, clienţii. „Eu pun la fel şi ardeiul bulgăresc şi pe ceilalţi. Un kilogram de oţet, unul de apă şi două linguri de sare. De 15 ani stau pe piaţă şi facem în aşa fel încât clientul să fie mulţumit. Mai vine, mai cumpără, de multe ori sunt obosiţi cu serviciul şi preferă să dea un ban şi să cumpere gata făcut“, spune Vasilica Teacă.
Pe taraba ei, unde este prezentă zilnic, pe lângă ardei iuţi, mai vinde castraveţi muraţi, frunză de viţă de vie pentru sarmale, hrean la oteţ, borş de putină, corcoduşe pentru acrit cioba de fasole şi ardei iuţi uscaţi. „Borşul este mai pretenţios de făcut, mai ales vara, pentru că poate să miroasă şi clientul este pretenţios. Am un butoiaş de plastic de 20 de litri. Tărâţa o cumpăr şi o fac mai concentrată c