UPDATE Ca urmare a publicarii acestui articol, Ministerului Justiţiei ne-a trimis la redacţie o precizare. "Ministrul Justiţiei, Mona Maria Pivniceru consideră că procedurile judiciare nu trebuie să fie blocate de factorul politic. Pentru a evita situaţii de acest gen, Ministerul Justiţiei a iniţiat Strategia Naţională Anticorupţie pe perioada 2012 - 2015, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 215/2012 şi care, în substanţa sa, cuprinde şi propuneri privind consolidarea integrităţii în rândul parlamentarilor", se arată în comunicatul Ministerului Justiţiei. Citeşte textul integral AICI.
-----
Nu mai constituie o premieră faptul că, în România, Parlamentul se pronunţă împotriva urmăririi penale în cazul unor parlamentari, miniştri sau foşti miniştri, blocând astfel anchetele procurorilor în cazul unor demnitari.
Ultimele decizii de acest tip au fost luate chiar săptămâna aceasta, marţi, când fostul ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, şi cel al Mediului, Laszlo Borbely, au scăpat de ancheta penală graţie votului dat de Camera Deputaţilor. În trecut, legiuitorii s-au mai pronunţat şi împotriva anchetării, percheziţiei sau reţinerii altor colegi de Parlament - Dan Păsat, Monica Iacob Ridzi, Miron Mitrea sau Adrian Năstase. În aceste ultime cazuri, cursul dosarelor a fost întârziat chiar şi cu ani de zile, deşi Comisia Europeană cere, în fiecare raport pe Justiţie, soluţionarea marilor anchete de corupţie.
Până la recentele afaceri Borbely şi Dobre, toate deciziile prin care Parlamentul a blocat Justiţia au fost urmate de reacţii dure, nu doar din partea socie-tăţii civile, ci şi a reprezentanţilor ministerului de resort. "Semnalul transmis de Camera Deputa-ţilor prin acest vot este de dublu standard în combaterea corup-ţiei, în funcţie de calitatea persoanelor şi de înfrângere a principiului egalităţii în faţa legii", arăta un comunic