IAȘI. În prezența secretarului de stat în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Sergiu Nistor, și a doamnelor Maria Berza și Alexandra Chiliman Juvara, reprezentanți ai Europa Nostra, astăzi a fost dezvelită placheta decernată Proiectului „Reabilitarea şi dezvoltarea turistică a Ansamblului Monument Istoric Mănăstirea Golia Iaşi”.
Secreatarul de stat a lăudat eforturile depuse, menționând faptul că acest proiect conduce Iașul mai aproape de statutul de Capitală Culturală Europeană.
„Ne aflăm în fața unui monument care a primit o distincție europeană. Cred că trebuie să avem conștiința faptului că în scurt timp va trebui să propunem Europei o nouă Capitală Culturală Europeană. De curând o propunere de decizie a organismelor europene a fost supusă dezbaterii. Aceasta dă României ca programare anul 2021 pentru a nominaliza o Capitală Culturală Europeană. Mai este ceva timp până atunci, dar regulamentele spun că în 2015 va trebuie să existe o competiție internă pentru desemnarea unui astfel de oraș. Nu mai este mult până atunci și sunt bucuros să văd că Iașul a «furat» deja startul”, a declarat Sergiu Nistor.
Reprezentanții Instituției Prefectului și ai Consiliului Local au fost alături de cei ai Consiliului Județean în această zi cu dublă semnificație.
„Titlul oferit de Europa Nostra este o recunoaştere a potenţialului uman, de dezvoltare şi de cooperare la nivel local, naţional şi european. Reabilitarea unuia din cele mai vestite obiective culturale – în adevărata capitală a culturii – vestita Mănăstire Golia, cu faima sa monahică şi edilitară – primeşte astăzi o distincţie importantă. Ea confirmă potenţialul de dezvoltare şi de creativitate al judeţului Iaşi, potenţial care trebuie deopotrivă exploatat şi expus public în mod adecvat. Proiectul de reabilitare a Mănăstirii Golia este un succes de parteneriat între autorităţile