Chiar dacă anotimpul rece încă nu a început este indicat să vă pregătiţi, atât dumneavoastră, cât şi cel mic, pentru una dintre cele mai obişnuite, însă în acelaşi timp dificile boli sezoniere, gripa.
Scăderea imunităţii pe fondul schimbării anotimpurilor şi trecerea către o vreme mai rece, combinată cu începerea şcolii şi deci petrecerea unui timp mare în colectivitate, îl fac pe cel mic să fie vulnerabil la gripă şi răceală. De aceea trebuie să acţionaţi din timp şi să ştiţi ce aveţi de făcut în cazul în care aceste boli se instalează.
Cei mici, risc mare de gripă
Aparent banală, gripa poate deveni periculoasă dacă nu este tratată corespunzător, astfel ea poate duce la complicaţii precum sinuzită şi pneumonie. În cazuri rare şi foarte rare poate conduce chiar la deces dacă nu se iau acţiunile corespunzătoare. Cei mici prezintă un risc înalt de apariţie al acestor complicaţii, fiind devansaţi, conform unor studii, doar de vârstnicii de peste 74 ani. Gripa este o infecţie respiratorie cu un grad crescut de contagiozitate produsă de virusul gripal, aşadar este foarte important să reţineţi că antibioticele nu au niciun efect asupra gripei, ele funcţionând doar în cazul infecţiilor bacteriene.
Cum deosebim gripa de răceală?
Din cauza faptului că de foarte multe ori gripa este confundată cu răceala (guturaiul), tratamentul administrat şi măsurile luate nu îşi fac efectele. Dacă observaţi că cel mic face febră brusc, are frisoare, se simte foarte obosit, îl doare gâtul, are o tusă seacă şi are puternice dureri musculare (mialgii) atunci cu siguranţă are gripă. Dacă din contră observaţi că nu are febră şi nici dureri, are nasul înfundat şi secreţii nazale apoase, tuse cu expectoraţie şi o uşoară stare de oboseală, atunci aveţi de-a face cu o răceală.
Astfel, diferenţele cele mai mari dintre cele două boli se referă în primul rând la carac