Angajații care revin la serviciu înainte ca cel mic să fi împlinit doi ani beneficiază de tichete de creșă pentru copil, a căror valoare este de maximum 400 de lei pe lună.
Tichetele se acordă inclusiv pentru copiii adoptați, pentru cei încredințați în vederea adopției sau aflați în plasament, precum și pentru cei cărora li s-a instituit tutela. Nu se acordă acest sprijin în cazul copiilor dați în plasament la asistent maternal profesionist și nici al celor pentru care s-a dispus măsura plasamentului de urgență.
Ce opțiuni au părinții
Despre opțiunile părinților în privința concediului pentru creșterea copilului vorbește Angelica Ene, reprezentant Accace, companie care oferă consultanță în management financiar.
„În prezent, din punct de vedere financiar, legislația favorizează persoanele care optează pentru concediu de îngrijire a copilului în vârstă de până la 1 an (cele care au inclusiv dreptul la tichete de creșă)”. Concediul de îngrijire a copilului în vârstă de până la 1 an presupune o indemnizație de 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, ce nu poate fi mai mică de 600 de lei sau mai mare de 3400 lei.
Unul sau doi ani acasă?
Părintele are posibilitatea de a beneficia de concediu fără plată pentru restul perioadei până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, precum și posibilitatea de a reveni la serviciu înainte de încheierea perioadei de 1 an, caz în care primește un stimulent de inserție de 500 de lei până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului.
În schimb, concediul pentru îngrijirea copilului în vârstă de până la 2 ani presupune o indemnizație de 75% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, de minimum 600 de lei și maximum 1200 de lei, fără posibilitatea de a reveni înainte de expirarea celor 2 ani, implicit fără posibilitatea de a obține stimulentul de insertie. „Practic, angajata scu