Două baze de date care cuprind amprentele şi caracteristicile biometrice operate de Poliţia Română s-au defectat în urmă cu aproape trei luni, pe 20 iunie, din cauza căderilor de tensiune din reţeaua naţională de energie electrică. În timp ce poliţiştii români s-au descurcat fără software, făcându-şi munca de investigaţie manual, cu planşele şi dosarele, o problemă şi mai mare a apărut la orizont.
România riscă să nu îşi poată îndeplini obligaţiile asumate prin Tratatul de la Prüm, denumit şi Schengen III, aflat în relaţie directă cu Acordul Schengen, dacă până în octombrie nu are bazele de date funcţionale. Reprezentanţii MAI se întâlnesc vineri cu firma franceză SAFRAN, pentru a găsi soluţii de urgentare a procedurilor.
Cele două baze de date ale Poliţiei au fost cumpărate în 2004, respectiv 2007, de la firma americană Motorola. Sistemul Imagetrak, achiziţionat în 2004, permite recunoaşterea facială a suspecţilor şi stochează şi examinează fotografii de semnalmente, date antropometrice, semne particulare şi date despre fapta şi modul de operare.
Sistemul AFIS Printrak BIS a fost cumpărat tot de la Motorola, în 2007, în timpul mandatului ministrului de Interne liberal Cristian David. Costul contractului a fost de 9,3 milioane de euro. Baza de date stochează amprentele suspecţilor, având o capacitate de 6 milioane de persoane.
Cele două baze de date s-au defectat simultan, după cum a explicat pentru gândul Gabriel Ţâru, directorul Institutului de Criminalistică din Poliţia Română. Alimentarea cu energie electrică a celor două baze de date este făcută printr-un dispozitiv de tip UPS, de mari dimensiuni, care s-a ars în urma mai multor căderi de tensiune din reţeaua naţională. Acesta a fost deja achiziţionat şi urmează să sosească în România săptămâna viitoare. Astfel, problema bazei de date Imagetrak este rezolvată.
A doua problemă,