Vinul din 2012 va fi de excepţie, dar mai scump, spun producătorii de vinuri. Preşedintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu, precizează că în 2012 vor fi realizate vinuri de medalie însă la preţuri mai mari. Creşterea preţurilor la vin este întâlnită în toată Europa, din cauza recoltelor mici la struguri din ultimii ani. Preţurile mari la vin i-au determinat pe cei de la Vincon să nu mai producă vinars în ultimii ani. Pe de altă parte, Vincon pregăteşte pentru anii următori o mutare a activităţilor către Odobeşti, unde vrea să deschidă încă o linie de îmbuteliere.
Vinul din 2012 va fi mai bun, dar mai scump din cauza condiţiilor climaterice din Europa, care au redus producţiile de struguri. În România, dar şi în ţările mari producătoare de vinuri, Italia, Franţa, Spania, producţia de struguri este mai mică chiar şi cu 40%, iar acest lucru va fi observat în preţul vinurilor.
Preşedintele Vincon Vrancea, Luchi Georgescu, spune că sunt câteva calcule făcute însă este greu de estimat cu cât va creşte preţul vinului. Deşi vinurile din 2012 vor fi vinuri „de excepţie“, preţul va fi mai mare. Motivele sunt multe, de la gerul din iarnă până la seceta din vară. „Scumpim, nu avem încotro. Am ieşit din iarnă prost. Apoi a venit seceta şi bobul nu mai are greutatea normală, pentru că este deshidratat. Calitativ este mai bun, dar financiar nu este bine. Categoric, anul ăsta vor fi câteva vinuri de medalie. Dacă se va scumpi vinul? Cred că mult, dar nu pot să spun încă“, a spus Luchi Georgescu. Aceasta a arătat că preţul vinului din România se orientează după cel din Europa unde marii producători au crescut foarte mult preţul vinului de masă. S-a ajuns astfel la preţuri de 53 euro hectolitrul de vin de masă în Spania, una dintre ţările de unde producătorii de vinuri români importau frecvent în anii anteriori. De această dată, preţurile mari i-au determin