Statul va crea un lanţ naţional de depozite de legume şi fructe, iar investiţiile vor fi derulate prin parteneriat public-privat, a declarat ieri ministrul agriculturii Daniel Constantin la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.
"Vom crea un lanţ la nivel naţional de depozite de legume şi fructe. Suntem în discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a finanţa prin măsura 123 anumite parteneriate publice private pentru crearea de centre de colectare legume fructe", a spus Constantin.
El a mai spus că anul trecut s-a investit mult în depozitele de cereale, care i-au ajutat pe fermieri să ţină cerealele şi să le vândă doar atunci când au considerat că pot avea profit. "La începutul lui 2012 fermierii nu au vândut imediat, ci atunci când au văzut că nu ies în pierdere", a afirmat ministrul.
Pe de altă parte, comisarul european Dacian Cioloş a declarat ieri că România ar putea să introducă din 2014, în urma negocierii cu UE a Politicii Agricole Comune, plăţi directe la hectar diferenţiate pe regiuni, care să ofere o mai mare flexibilitate a finanţării.
"Noi suntem obişnuiţi, pentru că aşa a început sistemul acesta de la aderare, cu plăţi directe la hectar. Câte hectare ai, se calculează suma la hectar, care e aceeaşi în toată România. Există state membre, şi România poate avea abordarea aceasta din 2014, care au plăţi directe calculate la nivel regional. Deci, în anumite regiuni ai anumite condiţii, poate mai nefavorabile, şi dacă vrei să susţii agricultura, poate că trebuie să dai mai mult în anumite regiuni decât în altele unde preţul de pe piaţă poate să compenseze eventuale plăţi directe mai scăzute şi să nu se simtă în veniturile agricultorului. Şi atunci direcţionezi cumva într-o anumită perioadă anumite regiuni, anumite structuri de producţie, anumite sectoare", a declarat Cioloş, comisarul europea