Astepam intoarcerea barbatilor nostri de pe Munte. De pe Muntele Sfant. In hotelul cochet de la Soare Rasare (Sun Rise), pe insula Agmmouliani, eram, cred, cateva zeci de femei singure, unele avand si copii, care impartaseam aceasta asteptare. Seara, in gradina, rusoaicele, cele cu parul cununa-de-spice, cantau cu alean. Dar intr-o seri, o vreme, nu le-am mai auzit cantecul. Se adunasera toate roata imprejurul unei batrane grecoaice, tanti Maria, cea priceputa la gatit prajituri traditionale si… aveam sa aflu, mai tarziu, si la alte bucate de-ale locului. In seara aceea pregatea… "amigdalota", dulcele nuntilor si-al sarbatorilor in familiile celor de pe insula din Golful Athosului. In seara aceea am stat deoparte, dar in cea care a urmat, le-am rugat pe Heleni si pe Panagyotta, gazdele mele, sa ma ajute sa aflu taine amigdalotei de la tanti Maria. Si iata ce povesti am strans...
"Aceste retete le-au adus bunicii nostri, din Turcia, cand au venit aici, in 1922. Oamenii s-au refugiat de acolo si-au luat cu ei cheile caselor in care nu se vor mai intoarce niciodata si... retetele bucatelor. Aceste dulciuri se mananca la nunta si la sarbatorile crestine, in tot timpul anului. Nu exista logodna fara amigdalota." Imi spune ca mama ei a avut trei copii si pe toti i-a invatat retetele "de-acasa', din tinutul Marii Marmara. "A fost o vreme cand ea gatea amigdalota pentru nunti, apoi am inceput sa pregatesc eu si-am invatat-o si pe fiica mea."
Alte retete ce se pregatesc in gospodariile de pe insula Ammouliani (fost candva metoh al manastirii Vatopedi, dar cedat statului, atunci cand grupuri masive de greci s-au refugiat din Turcia lui Ataturk)? Salburekia se pregateste pentru Craciun, din albusuri, faina de porumb, zahar, nuci, scortisoara. "E foarte frumoasa, de parca ar fi zapada...!" Se mai gatesc psarokeftedes – adica chiftele de peste. "Fierbem pes