Vietnamul, exotica ţară a Orientului Îndepărtat, este de cele mai multe ori descris ca două mari coşuri de orez, atârnate pe un băţ, pentru a fi cărate pe umăr. Cele două coşuri reprezintă cele două delte ale ţării, în nord Delta Râului Roşu şi în sud Delta Mekong-ului, "legate" între ele de lanţurile muntoase din centrul ţării.
"Hoc an, hoc noi" sau în traducere „învaţă să mănânci, înainte să înveţi să vorbeşti", caracterizează cel mai bine bucătăria vietnameză, care la fel ca bucătăria thailandeză pune mare preţ, nu doar pe gustul mâncărurilor, cât şi pe felul cum arată şi cum servite acestea. Influenţată de-a lungul secolelor de bucătăria chinezească, thailandeză şi franceză, mâncarea vietnameză şi-a păstrat totuşi individualitatea în ciuda sutelor de ani de ocupaţie chineză şi franceză care şi-au lăsat amprenta.
Trei regiuni culinare
Nordul ţării este influenţat de bucătăria chinezească, aici predominând sosurile de soia şi prăjelile, centrul este caracterizat de arome puternice, culori vii şi porţii mici, demne de un rege, zona centrală şi oraşul Hue de aici, fiind leagănul regatului vietnamez de odinioară. Spre sud, bucătăria este bogată în ierburi şi condimente, porţiile sunt mai mari şi de cele mai multe ori sunt servite alături de sos de peşte, făcut din hamsii fermentate la care se adaugă sare, apă, zahăr, lămâie, usturoi şi chilli. În Vietnam sosul de peşte este la fel de popular precum sosul de soia în China. De asemenea, abundenţa fructelor din sudul ţării duce la prepararea cărnii, în special cea de porc şi de pui, şi a legumelor, cu fructe dulci, precum mango, papaya şi prune.
Orez, legume şi faimoşii tăiţei vietnamezi
La fel ca în toată Asia de Sud-Est orezul joacă un rol esenţial în bucătăria vietnameză şi este considerat un aliment de bază care este mâncat, oricând şi oriunde. Locuitorii din nord preferă orezul cu bobul