La Bruxelles, Traian Băsescu a afirmat vineri, 14 septembrie că instituţiile statului român au rezistat şocului evenimentelor politice din vară. Întrebat însă cum va fi reconstruită încrederea UE în România, Băsescu a răspuns simplu: ”eu n-am primit un to do list”.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Mesajul preşedintelui român pentru cel al Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi pentru cel al UE, Herman Van Rompuy a fost acela că România doreşte să facă parte din uniunea bancară, propusă de Comisia Europeană.
O aderare rapidă la Spaţiul Schengen este dorită şi ea (Băsescu aşteaptă un semnal în acest sens în decembrie), iar fonduri robuste pentru agricultură şi politica de coeziune trebuie prevăzute pentru perioada financiară UE de după 2014.
Într-o aluzie făcută la întâlnirea lui Barroso cu premierul Victor Ponta din iulie, Traian Băsescu a explicat că nu el a primit un ”to do list” (faimoasele 11 cerinţe ale Comisiei Europene pentru România), dar că în opinia sa, majoritatea a fost îndeplinită.
O problemă de credibilitate
România are însă în continuare o problemă evidentă de credibilitate. Există astfel necesitatea de a reinstaura încrederea în statul român de drept. “Nimeni nu-şi punea problema înainte de 6 iulie că statul de drept n-ar exista în România”, a explicat Traian Băsescu, adăugând că această încredere se va restabili prin fapte şi declaraţii corecte.
De partea sa, José Manuel Barroso spunea, printr-un comunicat de presă emis la Bruxelles, că România are nevoie de o stabilitate politică şi una a cadrului legal, pentru a fi credibilă.
Traian Băsescu, José Manuel Barroso sau Viviane Reding, comisarul Justiţiei, nu au abordat acum ideea Comisiei Europene de supraveghere a domeniului juridic.
Băsescu a declarat însă presei române că este favorabil acestei idei, care s-ar