O comisie guvernamentala japoneza a propus, vineri, renuntarea treptata la energia nucleara, pana in anul 2030.
Propunerea vine ca urmare a intentiilor guvernului japonez de a revizui politicile energetice ale tarii in urma dezastrului de la Fukushima. Autorii solicita o utilizare mai larga a energiei regenerabile, cum ar fi cea generata de combustibilii fosili.
Ca sa fie aprobat, proiectul are nevoie de sustinerea intregului guvern. Conform Associated Press, citat de Newsday, cabinetul japonez si-a exprimat acordul in legatura cu intentia de renuntare la energia nucleara.
Japonia a inceput sa reconsidere avantajele energiei nucleare dupa accidentul nuclear de anul trecut de la Fukushima. Pana atunci, cetralele nucleare furnazau o treime din necesarul de energie si se planuia ca procentul sa creasca la 50% pana in 2030.
"Avand in vedere cele intamplate in urma acestui grav accident, guvernul a decis sa revizuiasca strategia energetica. Unul dintre pilonii principali ai noii strategii este de a nu mai depinde de energia nucleara cat mai curand posibil", se arata in documentul comisiei guvernamentale.
Toate cele 50 de reactoare nucleare pe care le are Japonia sunt inchise de la sfarsitul lunii mai, economia ajungand sa inregistreze un deficit ca urmare a cresterii importurilor de petrol si gaze pentru a suplini energia nucleara.
"Vom adopta toate masurile posibile pentru ca pana in 2030 sa avem o societate fara energie nucleara. Pana atunci, vom utiliza numai acele reactoare care se confirma ca sunt sigure", se mai spune in document.
Cu toate acestea, oficialii japonezi se confrunta cu multe necunoscute, cum ar fi achitarea costurilor imense pentru extinderea energiei regenarabile si cum sa minimalizeze impactul asupra mediului a utilizarii masive a gazelor naturale si combustibililor fo