Bilanţul persoanelor ucise în ultimele zile în timpul protestelor antiamericane din lumea arabă a ajuns la opt, după ce şi în Yemen patru oameni au murit în manifestaţiile din faţa ambasadei Statelor Unite. Între timp, valul de proteste împotriva filmului care ar denigra islamul cuprinde tot mai multe ţări musulmane, sunt aşteptate ample proteste în faţa moscheilor, vinerea fiind zi de rugăciune pentru musulmani.
Furia stârnită de filmul antiislam realizat în Statele Unite şi difuzat pe YouTube continuă să se propage în lumea arabo-musulmană. În urma violenţelor, au murit până acum opt persoane, printre care se numără ambasadorul american în Libia.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat filmul, apreciind că autorii săi au căutat să "provoace vărsare de sânge", relatează AFP. Oficialul s-a arătat totodată "profund tulburat" de valul de violenţe antiamericane din Libia şi alte ţări din regiune.
Iranul a cerut recent Statelor Unite să îi "pedepsească" pe autorii filmului antiislam. Reacţii au venit şi dinspre Egipt. Deşi până acum a tăcut, noul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, provenit din rândurile Frăţiei Musulmane, a rupt în sfârşit tăcerea şi a condamnat în timpul vizitei la Bruxelles "atingerile" aduse profetului, cerând însă şi încetarea violenţei şi respectarea datoriei "de a proteja oaspeţii din Egipt şi de a nu agresa ambasadele". El a precizat că "a ucide nevinovaţi nu este acceptat de islam". Preşedintele american, cu care a vorbit la telefon, îl pusese în gardă dinainte că "va exista o mare problemă", dacă Egiptul nu protejează ambasada americană. În acelaşi timp, însă, Frăţia Musulmană a cerut organizarea unor proteste ample în faţa moscheilor astăzi, vinerea fiind zi de rugăciune pentru musulmani.
Indonezia, cea mai populată ţară din lumea arabă a cerut blocarea difuzării filmului.
Bilanţul persoanelor uc