Acum, la început de toamnă, riscul de viroze este crescut şi de aceea specialiştii ne recomandă o cură cu gutui care să fortifice sistemul imunitar.
Datorită substanţelor active importante pe care le conţine: hidraţi de carbon, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, precum şi minerale (potasiu-125 mg, fosfor -95 mg, calciu-55 mg), gutuia are proprietăţi terapeutice valoroase: este astringentă, emolientă, digestivă, tonică şi expectorantă. Gutuia poate fi valorificată sub diferite forme: proaspătă, coaptă, fiartă sau uscată prin deshidratare.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul gutuilor în stare proaspătă, ca o hrană excelentă pentru ficat. De asemenea, acţiunea substanţelor pectice din fruct este remarcabilă: reduce colesterolul, combate bolile cardiovasculare şi elimină substanţele toxice din organism, mai ales cele cauzate de metalele grele.
De asemenea, pulpa fructului are proprietăţi antidiareice şi antihemoragice. Gutuile pot fi valorificate în stare proaspătă, coapte, fierte, uscate prin hidratare sau prelucrate sub formă de peltea, de dulceaţă, de compot sau de garnitură la preparatele din carne. Din fructele ajunse la maturitate, bine coapte, putem prepara tonice pentru afecţiuni digestive sau respiratorii. Ca remediu expectorant şi calmant în afecţiuni precum angina pectorală, traheita, bronşita, tuberculoza, în stadiul incipient, se folosesc seminţele.
Eficientă în anemii
Gutuia stimulează pofta de mâncare. De aceea, pentru copiii anemici şi mofturoşi la mâncare, fructul dulce-acrişor este un remediu foarte bun. Un mic dejun poate fi pregătit din următoarele ingrediente: pulpa unei gutui rase, câte două linguriţe de brânză de vaci şi de miere. Acestea se amestecă şi se consumă imediat. După această gustare hrănitoare, copilul anemic trebuie