Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat ieri că dacă s-ar realiza o nouă structură administrativă a țării, începând din 2014, România ar putea primi de la Comisia Europeană plăţi directe la hectar diferenţiate pe regiuni, așa cum se întâmplă în alte țări membre UE, precum Germania, Franța, Italia ș.a.
”Există state membre, şi România poate avea abordarea aceasta începând din 2014, care au plăţi directe calculate la nivel regional. Deci, în anumite regiuni, ai anumite condiţii, poate mai nefavorabile, şi dacă vrei să susţii agricultura, poate că trebuie să dai mai mult în anumite regiuni decât în altele, unde preţul de pe piaţă poate să compenseze eventualele plăţi directe mai scăzute şi să nu se simtă în veniturile agricultorului. Şi atunci direcţionezi, cumva, într-o anumită perioadă, anumite regiuni, anumite structuri de producţie, anumite sectoare" a declarat Dacian Cioloș, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture. El a arătat că abordarea regională şi sectorială a agriculturii naţionale, în funcţie de realităţile din diferite regiuni sau sectoare de producţie, este prezentă în ţări membre mai vechi, cum ar fi Germania, Franţa, Italia şi Spania, şi poate fi valabilă şi în România, pentru că există mari diferenţe, de exemplu, între producţia de lactate în Câmpia Română, bazată pe furajarea cu cereale a animalelor, şi cea din Apuseni, bazată pe pășuni, precum și între sectoarele de legume-fructe și cele de cereale din diferite zone ale ţării.
Ministerul agriculturii a accesat 50% din fondurile destinate PNDR
"România are pentru agricultură, în perioada 2007-2013, un pachet financiar de 13,5 miliarde de euro, dintre care 8,5 miliarde prin PNDR şi 5 miliarde de euro plăţi directe. Pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală gradul de absorbţie este deja de 50%. Este un grad de absorbţie destul