Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) este solicitat la maximum. 1 din 6 vrânceni a cerut ajutorul echipajelor medicale de la Ambulanţă, prin 112, în prima jumătate a acestui an. Potrivit statisticilor, în şase luni, aproximativ 17 mii de vrânceni au avut nevoie de ajutorul medicilor de la SAJ.
Reprezentanţii insituţiei spun că în primele şase luni ale anului, ambulanţele au intervenit la 16.868 de urgenţe. Cele mai multe s-au înregistrat în mediul rural, unde ambulanţa a intervenit la 12.359 solicitări. Dintre acestea, 1.200 au fost urgenţe majore de cod roşu, la care au intervenit ambulanţele de gradul 0 cu medic; 10.078 au fost urgenţe de gradul I sau de cod galben; iar 70 au fost urgenţe catalogate drept cod verde, printre care şi consultaţiile cu medic la domiciuliu.
În mediul urban, numărul urgenţelor este două şi chiar trei ori mai mic faţă de cele din rural. Astfel, în oraşe s-au înregistrat 665 urgenţe cod roşu, 3.754 de urgenţe cod galben şi doar 50 urgenţe cod verde. „La urgenţele majore, de cod roşu pe zona rurală, numărul lor a fost dublu faţă de mediul urban, iar la urgenţe de cod galben în mediul rural, numărul urgenţelor este de trei ori mai mare faţă de mediul urban“, spune medicul Vitalie Beţişor, manager SAJ.
În ceea ce priveşte timpul de răspuns la caz, ambulanţele vrâncene se situează sub media naţională. În oraşe, timpul mediu în care se ajunge la o solicitare este de 7,6 minute, iar la sate este de 17 minute, pe când media naţională este de 10, respectiv 20 de minute. Din păcate, sunt şi cazuri în care ambulanţa este solicitată la cazuri banale, care ar fi mai mult de competenţa medicilor de familie. „Timpii medii de răspuns la caz sunt foarte buni, sub media pe ţară şi sub normativele legislaţiei în vigoare, dar cu toate astea, dacă ambulanţa ar fi solicitată doar pentru urgenţe reale şi care ţin strict de ambulanţă,