Mierea este mai eficienta decat siropurile sau alte medicamente pentru a calma tusea si durerile in gat ale copiilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de o echipade medici israelieni. La experiment au participat 300 de copii cu infectii acute respiratorii, manifestate preponderent prin tuse. Copiii au fost impartiti in patru grupe. In functie de aceastaimpartire, fiecarui copil i s-a administrat inainte de culcare cate o lingurita(10 grame) de miere, dupa cum urmeaza: miere de eucalipt, miere de citrice, miere de cimbrisor si respectiv sirop de tuse. Concluzia: copiii care au primit cate o linguritade miere, indiferent de sortiment, tuseau mai putin in timpul noptii si dormeau mai bine decat cei tratati cu sirop de tuse.
Si traditionala miere romaneasca de salcam sau de tei si-a dovedit eficienta in calmarea tusei, durerilor in gat, faringitelor, laringitelor, spune doctor biochimist Cristina Mateescu, directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apiculturadin Bucuresti. "Reputatia mierii nu mai lasaloc nici unei discutii. Mierea este remediul traditional pe care ni-l ofereau bunicile pentru a ne calma tusea, laringita, faringita si durerile de gat. Ea si-a demonstrat valoarea terapeutica, fiind utilizata cu succes si in prezent. Actiunea antitusiva, fluidifianta si expectoranta a mierii este legata de prezenta unor substante volatile in compozitia sa. Sa ne amintim aroma deosebit de placuta, specifica, a mierii de tei care contine farnesol. De asemenea, proprietatile sale antibacteriene recomanda mierea in tratarea afectiunilor respiratorii', a explicat doctor biochimist Cristina Mateescu.
Un alt avantaj: spre deosebire de medicamente antitusive sau siropuri, mierea nu are efecte adverse. Cu toate acestea, mierea este contraindicata copiilor sub un an, din cauza riscului de botulism, si celor alergici la p