"Pentru ţăranul român, natura era un imens templu plin de icoane”
* Pe 4 august a trecut la Hristos Sorin Apan, unul dintre cei mai îndrăgiţi dascăli ai Braşovului. Un om cu preocupări diverse, folclorist, teolog, iconar şi, mai ales, făuritor de destine. La înmormântarea lui au participat, pe lângă personalităţi ale culturii, precum Horia Roman Patapievici sau Grigore Leşe, şi discipolii săi - sute de tineri îmbrăcaţi în costume populare *
Sorin Apan nu a fost doar un om, ci un conglomerat de daruri. A făcut în viaţă aproape orice ca să-L slujească pe Dumnezeu. A pictat biserici şi săli de clasă, a cântat la fluier şi acordeon, colindând toată Europa, a predat religia, concomitent cu fizica, a fost director de seminar teologic şi, mai ales, a înfiinţat Minisatul, un proiect care a lăsat o dâră adâncă, de neşters, în toţi copiii care i-au fost elevi. Minisatul a fost gândit pentru a-i împământeni pe adolescenţi în lumea ţăranului român. Nu pentru a le mijloci cunoaşterea tradiţiilor, ci pentru a le practica. Scopul era, în final, dezlegarea tainelor lumii şi apropierea de Dumnezeu, prin ceea ce Sorin Apan numea "lucrul mâinilor”. Aşa au ajuns liceenii moderni să ţeasă cămăşi cu altiţe, să modeleze oale, să încondeieze ouă şi să picteze icoane. La înmormântarea lui Sorin Apan, sute de tineri, îmbrăcaţi cu toţii în veşminte populare, i-au cântat colinde. Ore în şir. Nu "Veşnica pomenire”, nu litanii, ci colinde. Pentru că moartea e şi ea o naştere. Cea mai mare.
UN INTERVIU DIN TIMPUL VIEŢII
"M-am dus profesor în Maramureş, la Bogdan Vodă, şi m-am îndrăgostit de satul românesc iremediabil”
- Domnule Sorin Apan, dintre atâtea vocaţii, care e până la urmă cea definitorie în cazul dvs., omul de ştiinţă, teologul, artistul atras de arta populară sau pictorul de biserici? Ce sunteţi?
- Un