Medicii nutriţionişti spun că metabolismul lent este o posibilă explicaţie pentru care curele de slăbire nu au niciun efect.
„Lipsa transpiraţiilor, a senzaţiei de sete, starea permanentă de frig, pielea uscată şi rece sunt simptomele unui metabolsim lent. Dacă aţi avut ghinionul să vă naşteţi cu un metabolism lent sau, mai grav, dacă v-aţi jucat la infinit de-a cura de slăbire mâncând un măr sau un iaurt pe zi, sunteţi în situaţia tristă de a vă menţine silueta doar cu un aport redus de alimente”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”.
Nutriţionistul precizează că există anumite trucuri care te ajută să îţi accelerezi arderile interne. „Asocierea corectă a alimentelor şi mişcarea fizică regulată vă pot ajuta să vă acceleraţi metabolismul. Rezultatele apar treptat, pentru că organismul trebuie să reînveţe să consume caloriile”, indică dr. Bilic.
Medicul Mihaela Bilic a realizat o listă de minerale şi vitamine care nu trebui să lipsească din dieta zilnică, mai ales dacă vreţi să vă acceleraţi metabolismul.
● Iodul. „Spre deosebire de alte glande endocrine a căror secreţie este independentă de factorii de mediu, tiroida are nevoie de iod pentru a funcţiona optim”, spune nutriţionistul, care punctează că iodul este un oligoelement esenţial organismul. Doza zilnică recomandată de această substanţă este de 150 de micrograme. Ea poate fi asigurată prin consumul de sare iodată, produse lactate, legume cu frunze verzi, precum spanacul, salata şi varza.
● Zincul este un mineral indispensabil organismului, deoarece el participă la metabolizarea optimă a proteinelor, grăsimilor şi carbohidraţilor, influenţând inclusiv activitatea hormonilor tiroidieni. Consumul de fructe de mare, carne roşie, precum cea de vită sau de porc, şi produsele lactate asigură necesarul zilnic de 8-10 miligrame de zinc.