Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca planul de federalizare a UE, anuntat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ar putea fi realizat in 2 etape, insa cea esentiala poate incepe abia dupa 2014.
"E o chestiune de termen mai lung - unele elemente se pot realiza in cadrul tratatelor europene actuale, ca supravegherea bancilor, Procurorul European, dezvoltarea pietei unice, alte mecanisme necesita schimbarea tratatelor.
Modificarea tratatelor nu se poate face mai devreme de 2014, dupa alegerile pentru Parlamentul European", a spus Stolojan pentru Ziare.com.
Fostul premier spune ca e de aceeasi parere cu Barroso in privinta federalizarii, intrucat statele europene nu pot face fata de unele singure competitiei globale.
"Propunerea lui Barroso e logica din punctul de vedere al analizei provocarilor, ramane sa vedem raspunsul statelor.
A spus "suntem in fata globalizarii, niciun stat nu poate face fata de unul singur". In cativa ani, niciuna dintre economiile statelor UE nu vor fi in primele 10 din lumea, pe fondul cresterii unor state emergente. E necesar ca Europa sa fie unita.
Prima componenta ar fi uniunea economica, pentru care s-a facut deja primul pas - sistemul de supraveghere a bancilor. Se discuta deja si despre o uniune politica", a explicat Stolojan.
El spune ca exista multe discutii despre cum ar trebui sa arate urmatoarea Europa federala, dand ca exemplu si doua dintre ele.
"Unii ar vrea ca partidele politice europene sa propuna presedintele Comisiei (...)nemtii spun ca supravegherea bancilor de catre Banca Centrala Europeana nu e posibila, nu au interesul ca bancile lor sa intre sub supraveghere", a spus Stolojan.
Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca planul de federalizare a UE, anuntat de presedintele