Potrivit unui raport al Comisiei Europene, România se află printre ţările cu cei mai puţini absolvenţi de studii universitare din UE, alături de Italia, Portugalia şi Cehia. La polul opus se află Marea Britanie, Olanda, Cipru şi partea nordică a Spaniei, unde procentul celor care au terminat o facultate este mult mai mare.
Raportul intitulat „Privire asupra inegalităţilor educaţionale le nivel regional în UE” arată că în România doar 15,4% din populaţie a absolvit studii superioare, existând decalaje între Bucureşti, unde procentul este de 22,5% şi Muntenia, unde scade până la 7,1%.
România se numără printre statele cu cele mai mari decalaje în ceea ce priveşte calificarea profesională. În timp ce în Bucureşti numai 21,9% din populaţie este slab calificată, în partea de nord-est a ţării se ajunge la 42,8%.
Diferențe între nordul și sudul Europei
La nivel european, educaţia şi perspectivele de viitor variază în funcţie de regiune, existând decalaje importante cu privire la oportunităţile de formare, atât între statele membre, cât şi în interiorul lor, iar nivelul de pregătire variază considerabil între nordul şi sudul Europei.
„Inegalităţile geografice în domeniul educaţiei trebuie eliminate dacă vrem să asigurăm coeziunea socială şi să ajungem la o dezvoltare regională echilibrată. Fondurile structurale pot şi trebuie să fie utilizate pentru a contribui la corectarea acestor inegalităţilor”, a declarat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.
Acesta este primul raport de acest tip elaborat de Comisia Europeană, care invită ţările UE să încerce să reducă aceste decalaje.